Mijn foto

Klimop

Klimop

De klimop is een bijzondere plant. Bloeit erg laat, zodat de zwarte vruchten pas in de winter en het voorjaar te zien zijn, kan met zijn wortels muren ontzetten en klimt in bomen tot onder de top, waardoor het de boom de kans geeft nog met een eigen top-bladerdek voedsel te vormen. Dit gebeurt ongeacht de hoogte van de boom. Hoe de klimop weet dat hij daar moet stoppen om zijn eigen drager niet geheel te overwoekeren is naar mijn weten onbekend.

Op de foto is deze klimop de wacht aangezegd. Niet nodig, want de wortels van de klimop hechten slechts en onttrekken geen water en voedingsstoffen aan de dragende boom. In de Linnaeushof waart echter een ‘spookzager’ rond, die willekeurig takken en bomen zaagt.

Waargenomen in: oktober
Tags:

Nog meer waargenomen in oktober

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto